Nolvadex wordt bezien als een antioestrogeen medicijn. Dit betekent dat het de invloed van oestrogeen hindert, waardoor de aanmaak van oestrogeen en mogelijke oestrogeen-gerelateerde tumoren hindert. Er is zeer interessant onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van Nolvadex om verschillende typen borstkanker bij zowel vrouwen als mannen te remmen of tegen te werken. Het wordt bezien als een goede behandelingsoptie voor het voorkomen van borstkanker bij patiënten die ductaal carcinoom hebben gehad. Deze patiënten hebben namelijk een hoger risico op borstkanker, maar het gebruik van Nolvadex om dit te voorkomen, heeft veelbelovende resultaten laten zien.

Het medicijn Nolvadex en de toepassingen

Wanneer u aan het medicijn Nolvadex denkt, waar denkt u dan aan? Is het alleen bedoeld om oestrogeen te hinderen bij vrouwen? Of ook voor andere doeleinden? In dit artikel onderzoeken wij de opties. Nolvadex is namelijk één van de medicijnen waar u mogelijk verrassende informatie over te weten zult komen.

Voor vrouwen in het algemeen

Bij vrouwen helpt dit medicijn om borstkanker te behandelen die reeds is uitgezaaid in het lichaam. Uitgezaaid houdt hier in dat de kanker al is verspreid naar andere delen van het lichaam. Dus, deze behandeling is geschikt voor (voornamelijk vrouwelijke) patiënten die een verhoogd risico hebben en voor hulp na afloop van een operatie of chemobehandeling. Het helpt ervoor te zorgen dat de kanker niet terugkeert in de borst. Daarnaast helpt het in het algemeen bij patiënten die een verhoogd risico hebben op terugkeer van kanker. Dit medicijn kan patiënten dus helpen bij het enigszins wegnemen van de zorgen dat de kanker terugkeert en de hoop vergroten op het feit dat het wegblijft.

Wanneer dient u dit medicijn niet te gebruiken?

 

Indien u borstvoeding geeft aan een baby, dient u dit medicijn niet te gebruiken. Daarnaast kan het mogelijk zeer gevaarlijke bijwerkingen hebben wanneer u verschillende andere soorten medicatie en kruiden gebruikt. Deze medicijnen omvatten, maar zijn niet gelimiteerd tot, Carbamazepine, Rifabutine, Rifampicine, Warfarine, Letrozol, Anastrozol, St. Janskruid, Fenobarbital en Fenytoïne. Indien u weet dat u last heeft van bloedproppen, dan is het van uiterst belang dat u het medicijn Nolvadex vermijdt.

Waar moet u nog meer op letten?

Het is bekend dat, in sommige gevallen, dit medicijn bijvoorbeeld kan leiden tot een lagere hoeveelheid bloedcellen. Dat is geen goed effect. Zorg ervoor dat uw huisarts hierop let. Regelmatig uw bloed laten testen is altijd een goed idee. Labresultaten kunnen mogelijk verkeerd worden geïnterpreteerd indien u dit medicijn neemt, dus zorg ervoor dat u altijd aangeeft dat u dit medicijn gebruikt wanneer uw bloed wordt getest. Het medicijn kan ook potentieel bijwerkingen veroorzaken zoals druk op de borstkas, koorts, een zere keel, rillingen, ongewone blauwe plekken en ademhalingsproblemen. Stop onmiddellijk met het gebruik van dit medicijn wanneer u één van deze problemen ondervindt. Daarnaast kunnen, in enkele gevallen, ook problemen ontstaan door het stoppen van menstruele bloedingen en kankervorming, dus wees hier ook van bewust.

Hoe zit het met mannen en de effectiviteit

Mannen kunnen ook borstkanker krijgen, dus zij mogen dit medicijn ook nemen. Uiteraard geldt voor mannen ook dat de bovenstaande gevaren gelden. Mannen gebruiken dit medicijn doorgaans wanneer zij van steroïden afstappen (wat niet hetzelfde is voor vrouwelijke bodybuilders, aangezien zij met testosteron werken). Dit kan worden genomen om de aanmaak van spiermassa te bevorderen.

Bijwerkingen

Ondanks dat het blokkeren van oestrogeen enkele extreem positieve effecten kan teweegbrengen, zijn er natuurlijk ook potentieel negatieve bijwerkingen. In het bijzonder het negatieve effect dat dit medicijn kan hebben op progesteron-gerelateerde steroïden. Als gevolg hiervan wordt het sterk afgeraden om Nolvadex te gebruiken in combinatie met bepaalde steroïden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Deca en Trenbolon.

Kan Nolvadex erectiestoornissen veroorzaken?

De effecten omvatten onder meer gewichtstoename, neurocognitieve problemen, bloedproppen, zichtproblemen, seksuele problemen (erectiestoornissen) en opvliegers. Minder bekende symptomen omvatten depressies, maagdarmklachten en slaapproblemen. De algemene bijwerkingen van dit zeer potente, voorgeschreven medicijn dienen niet lichtzinnig opgenomen te worden. Klachten over opvliegers, spierpijn, een gevoelloze of tintelende huid, verdunnend- of uitvallend haar, beenkrampen en misselijkheid zijn allemaal waargenomen tijdens het gebruik van dit medicijn.

Nolvadex en bodybuilden

Eén van de redenen waarom Nolvadex zo populair is bij bodybuilders, is omdat het geen anabole- of androgene effecten heeft. Zoals wij weten, werkt het door oestrogeenreceptoren te blokkeren. Onze breinen merken dit gebrek aan oestrogeen op, waardoor zij een overvloed aan sekshormonen aanmaken, wat vervolgens de aanmaak van testosteron stimuleert. Nolvadex wordt zeer vaak gebruikt wanneer bodybuilders een cyclus van anabole steroïden voltooien. Anabole steroïden onderdrukken normaliter de aanmaak van testosteron. Aangezien Nolvadex juist de testosteronaanmaak stimuleert, vormt dit de ideale steroïde om te gebruiken tijdens de “uitwiscyclus”. Deze uitwiscyclus is de term voor de periode waarin de anabole steroïden uit het lichaam worden gespoeld.

Er zijn nog enkele andere reden waarom bodybuilders Nolvadex de voorkeur geven boven overige opties. Eén reden hiervoor is het feit dat Nolvadex helpt bij het voorkomen van vocht vasthouden. Het helpt ook om gynaecomastie te voorkomen. Indien u dit nog niet wist, gynaecomastie staat ook wel bekend als “man boobs” en vormt een gewone bijwerking van anabole steroïden gebruik. Indien u zich zorgen maakt over veiligheid, Nolvadex wordt beschouwd als één van de veiligste opties, aangezien het geen oestrogeen uit uw lichaam wegwerkt. Oestrogeen is in kleine hoeveelheden belangrijk voor spiergroei, een correct werkend immuunsysteem en daarnaast is het belangrijk voor het onderhouden van gezonde cholesterolgehaltes.

Dr. Noah Koolsbergen
Laatste berichten door Dr. Noah Koolsbergen (Meer berichten)
Dosering

10mg, 20mg

Aantal

120, 180, 270, 360, 60, 90

2 beoordelingen voor Nolvadex

  1. Zoï Wolsink

    In het begin voelde het alsof ik door de menopauze ging, ik had zoveel opvliegers. Ik heb ook een tijdje last gehad van aanhoudende hoofdpijn. De bijwerkingen zijn sindsdien afgestompt. De opvliegers houden aan, maar zijn nu een lichte overlast.

  2. Malou Blaauboer

    Mijn moeder is vijfenzeventig jaar oud en heeft drie keer borstkanker gehad. Gedurende die tijd heeft ze meerdere verschillende medicijnen gebruikt om haar situatie te helpen. Een van die pillen was Tamoxifen (Nolvadex). Tamoxifen (Nolvadex) heeft de situatie van mijn moeder geholpen en ze zou het zeker aanbevelen aan andere mensen die in een vergelijkbare situatie zitten.

Een beoordeling toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked