Sommige vrouwen raken in een mum van tijd zwanger, terwijl anderen maanden of langer moeten wachten voordat een eicel een geslaagde interactie met het sperma heeft. En een kwart van de vrouwen heeft problemen met zwanger worden door ovulatieproblemen, waardoor er te weinig of geen eicellen worden aangemaakt. Of de eicellen die vrijkomen, zijn niet van goede kwaliteit, waardoor bevruchting moeizaam verloopt.

Gelukkig voor deze vrouwen kunnen vruchtbaarheidsmedicijnen de ovulatie op gang brengen om meer of betere eicellen te creëren; dit wordt onder andere gedaan door het medicijn Clomid. Ontdek of Clomid geschikt is voor u en kom hieronder meer te weten te komen over de bijwerkingen en risico’s van het gebruik.

Wat is Clomid?

Clomid (of als generiek geneesmiddel, clomifeencitraat) is een vruchtbaarheidsmedicijn dat in tabletvorm wordt geleverd en werkt om uw hormonen weer in evenwicht te brengen. Wanneer u Clomid inneemt, maakt uw lichaam meer follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) aan. Samen stimuleren deze de follikels in uw eierstokken om zich te ontwikkelen en dat helpt uw eicellen groeien.

Wat is het succespercentage van Clomid?

Het succespercentage van Clomid is vrij hoog. Vrouwen die dit medicijn voorgeschreven krijgen voor een onregelmatige menstruatiecyclus hebben een kans van 80 procent op een eisprong, meestal binnen de eerste drie maanden na inname. Een andere studie schatte de kans op ovulatie iets lager, op ongeveer 73 procent, met een zwangerschapspercentage van 36 procent.

Clomid bijwerkingen

Clomid bijwerkingen zijn over het algemeen mild in vergelijking met andere vruchtbaarheidsmedicijnen en ze verdwijnen vaak zodra u stopt met het nemen van de medicatie. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Opgeblazen gevoel
  • Maag- of bekkenpijn
  • Opvliegers
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Vaginale droogheid

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn veranderingen in het gezichtsvermogen en vergeling van de ogen of de huid. Raadpleeg uw arts wanneer u deze symptomen opmerkt of als u last heeft van pijn in de borsten, misselijkheid, braken, depressieve gevoelens, hevige(re) menstruaties, rusteloosheid of slaapproblemen.

Wat doet Clomid met tweelingen en meerlingen?

Clomid veroorzaakt in ongeveer 10% van de zwangerschappen een tweeling. Minder dan 1% van de Clomid-zwangerschappen leidt tot een drieling of een meerlingzwangerschap.

De meeste tweelingen die met Clomid worden verwekt zijn “dizygotische” tweelingen, of niet-identieke tweelingen. Dat komt omdat Clomid leidt tot meervoudige ovulaties en niet-identieke tweelingen zijn tweelingen die het resultaat zijn van afzonderlijke eicellen en bevruchting met verschillende spermacellen, terwijl identieke (of monozygote tweelingen) het resultaat zijn van de splitsing van één bevruchte identieke eicel en sperma.

Wanneer moet je de Clomid dosis verhogen?

De meeste artsen beginnen met Clomid met 50 mg per dag gedurende 5 dagen. Als je ovuleert met Clomid, dan is het niet nodig om het in de volgende cyclus te verhogen. Als je GEEN eisprong hebt met Clomid, dan verhoogt je arts vaak Clomid in de volgende cyclus. Clomid verhogen als je al ovuleert met een lagere dosis is niet alleen onnodig, maar kan je kansen om zwanger te worden zelfs verkleinen.

Hoe lang moet je Clomid gebruiken voordat je overgaat op andere behandelmethoden?

Hoewel er over het algemeen geen totaal aantal cycli is dat qua Clomid moet worden gedaan voordat wordt overgegaan op andere vruchtbaarheidsbehandelingen, zijn er verschillende variabelen die een rol spelen bij de beslissing om over te gaan op een agressievere therapie. En deze hangen af van de vraag of u een eisprong hebt gehad met Clomid en bij welke dosis. Veel artsen raden af om Clomid te blijven nemen als u een eisprong had en na enkele maanden nog niet zwanger was.

Clomid voor mannen

Clomid voor mannen wordt gebruikt wanneer een laag aantal zaadcellen wordt veroorzaakt door een laag testosterongehalte

Bij sommige mannen wordt een laag aantal zaadcellen veroorzaakt door een laag testosterongehalte. Het lijkt misschien logisch om een man met een laag testosterongehalte meer testosteron te geven, maar daardoor kan het aantal zaadcellen juist afnemen. Een soortgelijke situatie bestaat bij vrouwen, omdat anticonceptiepillen met oestrogeen de ontwikkeling van eicellen en de eisprong verhinderen.

Dosering

De dosering van dit geneesmiddel zal voor verschillende patiënten verschillend zijn. Volg de instructies van uw arts of de aanwijzingen op het etiket. De volgende informatie bevat alleen de gemiddelde doses van dit geneesmiddel. Als uw dosis verschilt, verander deze dan niet, tenzij uw arts u dat opdraagt.

De hoeveelheid geneesmiddel die u inneemt, hangt af van de sterkte van het geneesmiddel. Ook het aantal doses dat u per dag neemt, de tijd tussen de doses en de duur van het gebruik van het geneesmiddel hangen af van het medische probleem waarvoor u het geneesmiddel gebruikt.

Voor de behandeling van onvruchtbaarheid:

  • Volwassenen-50 milligram (mg) per dag gedurende vijf dagen van een menstruatiecyclus. De behandeling wordt meestal gestart op de vijfde dag van uw menstruatie. Als u geen menstruatiecyclus heeft, kunt u op elk moment beginnen met het innemen van uw geneesmiddel. Als u na de eerste kuur niet zwanger wordt, kan uw arts de dosis telkens een beetje verhogen tot 250 mg per dag. Uw behandeling kan worden herhaald totdat u wel zwanger wordt of gedurende maximaal vier behandelingscycli.

 

Dr. Noah Koolsbergen
Laatste berichten door Dr. Noah Koolsbergen (Meer berichten)
Dosering

100mg, 50mg

Aantal

10, 120, 180, 270, 30, 360, 60, 90

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Clomid” te beoordelen

Your email address will not be published. Required fields are marked